Setmana de la Natura 2021

Aquest any organitzem un munt d’activitats per la Setmana de la Natura i ens calen mans voluntàries per a participar, xalar i ajudar a la conservació del patrimoni natural de les Terres de l’Ebre. Tenim activitats a terra, mar i riu, totes aptes per a venir en família o amb la colla, i totes GRATUÏTES.

 1. Dissabte 29 maig, Bioblitz al Barranc de Santes Creus (L’Ametlla de Mar): és una trobada de persones voluntàries amb interès per la natura i persones expertes per a fer un cens d’animals i plantes a l’entorn del barranc de Santes Creus. No importa l’edat ni els teus coneixements previs, només les ganes d’aprendre i gaudir de la natura. Info i inscripcions a https://setmananatura.cat/2021/activitat/bioblitz-al-barranc-de-santes-creus/

 2. Diumenge 30 de maig, Connecta’t al mar: Jornada de neteja del mar per a navegants (L’Ametlla de Mar). L’activitat consisteix en una neteja marina i una jornada divulgativa sobre el problema de les deixalles marines, enfocat a la gent que navega a l’Ametlla de Mar. En col·laboració amb el Club Nàutic de l’Ametlla de Mar. Més informació i inscripcions a: https://setmananatura.cat/2021/activitat/connectat-al-mar-jornada-de-neteja-del-mar-per-a-navegants/

 3. Dissabte 5 de juny, Neteja ambiental a l’Illa d’Audi (Bítem). Neteja ambiental de la ribera esquerra de l’Ebre a Bitem enfront de la Illa d’ Audí, espai natural protegit com a Xarxa Natura 2000 amb el codi ES5140010 i denominació Riberes i Illes de l’Ebre. Difusió dels valors naturals de l’entorn i recollida selectiva de residus. Més info i inscripcions a bitem@tortosa.cat o al telèfon 977596509. Més informació: https://setmananatura.cat/2021/activitat/neteja-ambiental-a-la-illa-daudi/

 4. Diumenge 6 de Juny, Coneixement i millora de la vegetació de ribera de l’Ebre (Tortosa). Jornada de Voluntariat Ambiental Decathlon a Tortosa amb activitat de recollida de residus i difusió de la problemàtica dels plàstics en els ambients aquàtics naturals i la seva posterior acumulació en el mar. Es realitzarà a l’entorn de les noves instal•lacions del Club de Rem Tortosa per potenciar aquest esport. Més info i inscripció a https://experienciadeportiva.decathlon.es/evento/uneix-te-al-nostre-voluntariat-ambiental-tarragona-id_9017?provincia=Tarragona_468 Sols hi ha 30 places disponibles, i els i les participants rebran una samarreta de record.

 5. Diumenge 6 de Juny, Connecta’t a la mar: Neteja de roques i fons marí a la platja de Santes Creus (L’Ametlla de Mar). Jornada de Voluntariat Ambiental Decathlon a L’ Ametlla de Mar. Activitat de neteja de el fons marí i de les roques del litoral amb tècniques de snorkel. Més informació i inscripció a https://experienciadeportiva.decathlon.es/evento/uneix-te-a-la-llimpiesa-del-fons-mari-tarragona-id_9018?provincia=Tarragona_468 Sols hi ha 40 places disponibles, i els i les participants rebran una samarreta de record.

Quina t’agrada més? Apunta’t ja i no et quedis sense plaça i uneix-te al grup de voluntaris i voluntàries de Graëllsia!

Per qualsevol dubte fes-nos un correu electrònic a infograellsia@gmail.com

 

Festa de Natura a Tortosa: 9 de juny 2019

Aquest any organitzem una de les 5 festes de cloenda a les accions de la Setmana de la Natura 2019 que la XCN ha organitzat:  la Festa de la Natura Cuidem l’Ebre a Tortosa. Tenim un munt d’activitats per a tu gratuïtes i festives:

 • Fira d’entitats
 • Exposició de projectes
 • Taller de pintura
 • Contacontes
 • Creació d’un hotel d’insectes
 • Iniciació al Nordic Walking
 • Iniciació a la navegació en muleta…

Només hi ha una activitat que requereix inscripció i cal fer-ho aviat ja que només es faran dos sortides una a les 10:30h i l’altra a les 11:30h.  Es tracta de una navegació d’1h aproximadament amb el vaixell Lo Sirgador: INSCRIPCIÓ AQUI.

Tancarem el matí amb l’actuació de la Madrina de la Festa de la Natura la cantautora Silvia Ampolla  que acaba de treure fa poc el seu disc “Olor de terra” que us recomanem molt.

Ah!!! i a tots els que participeu en qualsevol activitat de la Festa de la Natura us regalarem la polsera de la Setmana de la Natura un braçalet solidari , per fer-vos una foto que podeu enviar-nos o penjar als instagrams de Graellsia o de la Setmana de la Natura.

cartell_tortosa cartell_tortosa2 tortosa_logos

Curs “Introducció exprés al Seguiment de Ratpenats a Catalunya

amb detectors d’ultrasons (Quirohàbitats)”

(24 i 25 de maig a Roquetes, Terres de l’Ebre)

T’agradaria saber més sobre els ratpenats d’aigua de casa nostra? T’agradaria formar part d’un grup de voluntariat que en fa el seguiment a la finca d’Aiguanatura dels Ports a Alfara de Carles? Doncs apunta’t a aquesta formació gratuïta a càrrec d’especialistes del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

Tota la informació la trobaràs al programa adjunt aquí.

Activitat gratuïta, però inscripció prèvia obligatòria a 👉🏻 https://forms.gle/YtTWvzSBNb2PK4zF9

CURS CAPSULA RATPENATS CATALA

VINE A LA DIADA DEL BARRANC!

T’esperem aquest dissabte a la diada de neteja del Barranc als Reguers.

Activitat gratuïta, ideal per a fer en família.

Cal inscripció prèvia obligatòria a 👉🏻 https://forms.gle/df6fuhZz9UMqFhdL7

58793251_408211919733236_404758147471769600_n

______________________________________

PROPERES ACTIVITATS  GRATUÏTES , PERFECTES PER FER EN FAMÍLIA

Pere Mauri , l’últim pastor Càtar

Divendres 25 de novembre a la Biblioteca de Roquetes

Benvolguts/des us convidem a la presentació de la Recerca sobre Pere Mauri l’últim pastor càtar trashumant de l’Occitània als Ports que tindrà lloc aquest proper divendres 25 a les 19:00h a la Biblioteca de Roquetes

Amb la Col.laboració de:

15134628_1359012320789242_635282174710852052_n

13a Trobada d’entitats de l’antiga Diòcesi de Tortosa

Dissabte 26 de Novembre  a L’Observatori de L’ebre ( Roquetes )

El dissabte 26 de novembre se celebrarà a Roquetes la 13a. edició d’aquesta trobada, organitzada per l’Institut Ramon Muntaner, Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa i Graëllsia, amb el títol “L’antiga Diòcesi de Tortosa o com explicar al segle XXI la realitat social i cultural de les comarques que la conformaven.

+ informació : Institut Ramon Muntaner. 13a Trobada d’Entitats de l’Antiga Diòcesi de Tortosa

Col.labora:

trobada_diocesi_2016_582c3b384d2d6

Concurs Riunet CHALLENGE

Del 25 de setembre a l’1 de desembre

Graellsia us convida a tots els seus voluntaris i amics a descarregar-vos l’aplicació l’APP RIUNET  per col·laborar en el coneixement de l’estat ecològic dels nostres rius i a participar en el Concurs Riunet CHALLENGE, teniu fins a l’1 de desembre per participar-hi i endur-vos una magnífica tablet. 

Per saber més informació de com participar-hi:

 https://goo.gl/EEy8tc


Pere Mauri , l’últim pastor Càtar

30 de Setembre de 2016

Graëllsia com a centre d’estudis dona suport a projectes mediambientals i a activitats de recerca i recuperació de memòria oral lligades als antics oficis de muntanya i al coneixement i atansament a la natura com a estratègia de divulgació ambiental envers a la conservació i la sostenibilitat del territori.
+info https://graellsia.org/centre-estudis/

Aquest Divendres, 30 de Setembre, us explicarem qui era Pere Mauri, i els seus trajectes pels antics camins de transhumància que van seguir els darrers Bons homes.

 

Descobreix tota la noticia al nostre facebook:

 _______________________________________________________________________________

– Dijous 8 d’octubre, a les 19:30h a la Biblioteca de Roquetes: Xerrada “Trenca amb els plàstics”

Cartell Campanya Projecte “Naturalmente voluntari@s” de voluntariat i custòdia del territori al Barranc de Sant Antoni (Roquetes) i a l’EIN Cap de Santes Creus (l’Ametlla de Mar). Fundación Biodiversidad 2015

Cartell Campanya
Projecte “Naturalmente voluntari@s” de voluntariat i custòdia del territori al Barranc de Sant Antoni (Roquetes) i a l’EIN Cap de Santes Creus (l’Ametlla de Mar). Fundación Biodiversidad 2015

– Setmana del 5 al 9 d’octubre: activitats amb l’Institut de Roquetes.

– Setmana del 12 al 16 d’octubre: activitats amb els alumnes de 3er ESO de l’Institut Mare de Déu de la Candelera.

 

– Dijous 15 d’octubre, a les 18:30h al Centre d’Interpretació de la Pesca de l’Ametlla de Mar: Xerrada “Trenca amb els plàstics”

– Diumenge 18 d’octubre, a les 10h al Port de l’Estany de l’Ametlla de Mar: Jornada de Voluntariat de neteja de l’Espai d’Interès Natural del Cap de Santes Creus. Inscripció obligatòria al correu electrònic infograellsia@gmail.com o al telèfon 676207887 (Eli).

– Diumenge 18 d’octubre, a les 10h al Pavelló Esportiu de Roquetes: Jornada de Voluntariat de neteja dels Tolls de Sant Antoni. Organitzat en col·laboració amb Decathlon Tortosa. Vols venir? Inscripció obligatòria a la web de Decathlon: http://www.decathlon.es/accionesambientales.html#eventos i tria la botiga de Tortosa. Telèfon de contacte: Vicky (637085052)

______________________________________________________________________________________________________________
Xerrada “Les platges del Delta: valors i ecologia en un sistema natural humanitzat” a càrrec d’Eli Bonfill (oceanògrafa), Maria Gil (ambientòloga) i Vicky Carles (mestra i naturalista), totes elles voluntàries de Graëllsia.

 • Dijous 18 octubre, 19h a l’Ecomuseu de Deltebre
 • Divendres 19 octubre, 19h a l’Antic Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja (al costat de l’Església)
 • Dimarts 23 octubre, 19h a lo Maset de Sant Carles de la Ràpita.
 • Dijous 25 octubre, 19h a la planta baixa del Casal d’Amposta.
 • Divendres 26 octubre, 19h al Punt d’Informació Juvenil de l’Ampolla.

Jornada de neteja de platges: horari de 11 a 13h, inclou el regal d’una samarreta commemorativa (als 20 primers de cada jornada) i pica-pica per a tots els i les participants.

 • Diumenge 21 octubre a la Platja de Migjorn (Sant Jaume d’Enveja)
 • Dijous 25 octubre a la Platja de Riumar (al primer xiringuito, Deltebre), en horari de 10 a 12h.
 • Dissabte 27 octubre a la Platja de l’Arenal (l’Ampolla)
 • Diumenge 28 octubre a la Platja de l’Eucaliptus (Amposta)