APRENDRE DE LLETRA BLAVA és un projecte de Formació de voluntariat i custòdia del territori a les Terres de l’Ebre per al manteniment de les actuacions mediambientals fetes aquests darrers anys. (2013-actualitat).
Ans a les Terres de l’Ebre (TTEE), s’anava a costura a aprendre de lletra. Ara volem seguir aprenent, però de la Natura i la lletra d’aquest aprenentatge és blava perquè l’escriu l’aigua.Així hem après que el sistema de drenatge del carst dels Ports dibuixa a la vall de l’Ebre una sinuosa xarxa d’aigua on barrancs i rieres fan de corredors biològics, reservori d’espècies i banc de llavors, creant rics i valuosos ecosistemes. Descobrir els secrets d’aquests ecosistemes fluvials continentals i litorals,conèixer els seus valors i educar a la gent del territori en la seva conservació a través d’estratègies participatives com les accions de voluntariat en rius i els acords de custòdia fluvial són els principals eixos del Projecte de sensibilització ambiental Aprendre de lletra blava.
Objectius específics:
- Conservar els ecosistemes aquàtics continentals i litorals de les Terres de l’ Ebre, en especial els serveis ambientals que aquests ecosistemes presten al benestar de les persones.
- Donar a conèixer la importància eco sistèmica dels barrancs i espais fluvials que conformen la xarxa de drenatge de la conca de recepció del tram final de l’ Ebre, els valors que amaguen, la seva possible relació amb l’estat ambiental de les platges del Delta i la importància de la seva conservació.
- Formar a grups locals de voluntaris pels rius i capacitar-los teòricament i pràcticament per a fer inspeccions i/o adopcions de determinats trams de rius, prendre dades, interpretar-les, comunicar-les i participar en la seva vigilància i conservació.
- Participar en les accions dels Plans d’Acció per a la sostenibilitat PA d’alguns Instituts de Secundaria de la Xarxa d’Escoles Verdes de Catalunya XEVC, amb la difusió de les accions de voluntariat en rius previstes i convidant-los a la participació de la comunitat educativa en les mateixes.
- Difondre els programes de voluntariat en rius i les iniciatives de custòdia fluvial realitzades a les TTEE per Graëllsia com a eines útils de participació ciutadana en la conservació dels ecosistemes aquàtics.
- Difondre les actuacions de restauració d’espais fluvials o zones costaneres realitzats per Graëllsia, el seu estat actual i necessitat d’ajut per al seu manteniment i consolidació.
- Crear una xarxa ebrenca de voluntariat en espais naturals.
* Logotip fet per l’il·lustrador Toni Térmens.