Dijous 27 de juny a la Sala Polivalent de la Biblioteca de Roquetes va tenir lloc una Jornada formativa enmarcada en el Projecte la Xarxa Natura et protegeix, per tractar la importància dels barrancs del vessant marítim de Els Ports. La  Jornada fou presentada pel regidor de mediambient de Roquetes en representació  del Sr. Alcalde i va comptar amb la presencia  de personal tècnic d’administracions i públic en general.

Cal recordar que aquests afluents de l’Ebre de cabal variable al llarg del temps, actuen com a vies de drenatge del sistema càrstic del massis de Els Ports, presentant en capçalera trams d’aigua permanent que originen un important reservori d’espècies i refugi de fauna salvatge. Els serveis eco sistèmics que ens ofereixen, i la seva funcionalitat com a connectors biològics que uneixen els dos Parcs Naturals de les Terres de l’Ebre, Ports i Delta, mitjançant els boscos de ribera i les illes de l’Ebre, foren abordats també en una altra de les ponències.

Després del descans, l’exposició de dos experiències de relació positiva d’aprofitaments sostenibles propers als barrancs, com Permacultura Penyaflor i AiguaNatura dels Ports, per part de les seues respectives emprenedores, ens van portar a obrir un interessant debat entre participants i ponents.

Per últim el canvi de percepció en la  relació dels humans amb els barrancs, considerats des d ‘antic per molta gent com a terra de ningú i lloc de abocament incontrolat de tota mena de residus, fou el motiu de la darrera ponència  on es van repassar les accions desenvolupades per Graellsia a favor de la conservació dels Tolls de Sant Antoni mitjançant estratègies de custòdia del territori i voluntariat ambiental, durant els 10 anys transcorregudes des de la signatura de l’acord amb la propietat de la finca que dona accés al Barranc de Sant Antoni.

Més imatges AQUI