Primera jornada sobre custòdia del territori en aquest format que s’ha desenvolupat des de l’entitat. Per tal de poder arribar a més gent interessada, la jornada es va fer conjuntament amb l’associació EcoNau. La jornada es va dur a terme durant la Setmana de la Natura promoguda per la Xarxa per a la conservació de la Natura (XCN).

La jornada es va plantejar com una sèrie de diàlegs entre entitats de custòdia i els/les propietàries de finques amb els que tenen acords de custòdia. Es van convidar a entitats petites i grans de Terres de l’Ebre i de Tarragona per poder conèixer experiències molt diverses. Les entitats presents van ser:

  • L’Associació l’Aube
  • SEO-Birdlife
  • La Sínia
  • GEPEC
  • Graëllsia, grups d’estudis i comunicació ambiental
  • Associació EcoNau

La Jornada va començar amb la presentació de la nova “Guia Pràctica de Custòdia del Territori. Marc Teòric i opcions jurídiques a Catalunya” per part de la directora de la XCN, Sandra Carrera. Es va fer un repàs històric de les experiències en custòdia a les Terres de l’Ebre per   part de Pere Josep Jimenez, impulsor en els seus orígens del Grup Natura Freixe i actualment de la Fundació l’Aube en un espai amb problemàtiques mediambientals molt greus com l’entorn de Flix, on gràcies  a les iniciatives de custòdia s’han aconseguit fites força importants a nivell ambiental.  Després membres de GEPEC i La Sínia ens van explicar alguna de les seves experiències de custòdia, comptant amb la intervenció via on line, de propietaris de  finques que formen part dels seus projectes i que van valorar positivament els acords . Força interessant fou la intervenció en forma de conversa entre el tècnic responsable de Birdlife a la finca d’arròs ecològic de Riet Vell i el propietari i gestor de la mateixa , on es van fer paleses les dificultats per coordinar les necessitats d’ espècies com el flamenc amb les del conreu de l’arròs i que no sempre  van de la mà a l’hora d’inundar o assecar arrossars per la qual cosa cal fer un esforç de comunicació i adaptació entre els interessos de la producció econòmica i la sostenibilitat ambiental que són possibles a través de la custòdia i  els objectius comuns. Al final de la jornada Vicky Carles presidenta de Graëllsia, una de les entitats convocants, va fer un repàs  dels 20 anys d’experiències de custòdia de l’entitat a les Terres de l’Ebre, posant en valor  especialment els tres acords de custòdia, litoral i marina, fluvial i agrària signats des del 2018  a la zona, amb l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar, l’Agència Catalana de l’Aigua i la propietat de l’Ecotros respectivament. Per acabar Cecile Thevenot com a  representant de l’ Econau, espai que va acollir la jornada, ens va explicar el seu projecte amb una visita guiada a l’obrador del moli de farina de garrofa, del qual es van poder fer un tast de les melasses i d’altres productes elaborats a partir de la farina obtinguda. Aurora Requena de Graëllsia, coordinadora de l’activitat, va fer una visita guiada al Sender del Silenci, una de les infraestructures creades dintre del Projecte de Restauració fluvial i custòdia del Barranc de Santes Creus. La jornada va ser molt satisfactòria per a les persones participants que van considerar la custòdia una eina fonamental per a la conservació de la natura.

Aquestes acció és  finançada gràcies a la subvenció per a entitats sense ànim de lucre pel desenvolupament de projectes de protecció i millora del medi ambient, per l’exercici 2023, de la @dipta_cat