L’ECOTROS és un projecte d’agricultura ecològica, permacultura i sobirania alimentaria i energètica engegat a l’any 2014, situat entre El Perelló i l’Ametlla en un altiplà d’antics oliverars molt propers al mar i al llindar del Barranc de Santa Creus.

Podriem dir que encara que es tracta d’un projecte agrari, la coneixença i la convergència d’objectius i interessos entre el Daniel Mendez, emprenedor i responsable del projecte L’ECOTROS i l’entitat Graëllsia, es va produir des del mar a la muntanya, barranc amunt a partir de les llacunes costaneres en custòdia de Santes Creus.

Així a finals del 2018 es va redactar i signar un acord de custòdia amb finalitats conservacionistes, tant dels elements patrimonials presents a les finques, com de la recuperació de la biodiversitat associada als diferents ambients; oliverar, horta, bosc de ribera, barranc…Tanmateix la difusió de les metodologies agrícoles respectuoses amb el medi ambient emprades a  L’ Ecotros i la visualització i promoció dels productes ecològics desenvolupats a la finca es troben entre els difrents objectius acordats.

La propietat, conscient del valor mediambiental de la zona, te previst continuar el seu projecte de reconversió del 100% de tota la producció agrícola ecològica amb certificat de la CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica) dels productes d’oli d’oliva verge extra, producció de garrofa per a la indústria alimentària eco, ametlles i horta.

Entre els valors ambientals a destacar, cal explicar l’especial importància ecològica del Barranc de Santes Creus, com a corredor biològic inclòs en el Pla d’Espai d’Interès Natural (ES5140022) i que alhora suposa un eix vertebrador de les finques de l’Ecotros i que fou la raó  fonamental a l’hora d’escollir aquesta zona per a situar el projecte. La seva presència i importància a l’ECOTROS es fa notar fins a tal punt que la marca amb la que es comercialitza l’oli ecològic certificat és «L’oli del Barranc».

Imagen1  Imagen2Imagen4Imagen3