Al voltant de 40 persones, moltes d’elles grups familiars, han participat a la gimcana  organitzada per Graëllsia, una de les 8 activitats principals de Catalunya de la Setmana de la Natura 2017.

L’objectiu era que la gent conegui els valors naturals de l’entorn marí i costaner de l’EIN Cap de Santes Creus,  i alhora col·laborin en la seva conservació.

El punt de trobada ha estat la llacuna de Santes Creus .  Els grups de 4 a 5 persones, han hagut de realitzar les 5 proves de la gimcana localitzades en diferents punts (Llacuna de Santes Creus, platja de Santes Creus, l’Estany Podrit, i la Punta de l’Àliga i l’Illot). Les proves han estat dissenyades per fusionar les accions de voluntariat, amb les de cens de biodiversitat i la gamificació d’una forma diferent a l’habitual. En cada lloc hi ha hagut una explicació naturalista del tram per part de voluntaris de Graellsia i una prova a fer consistent en :

  • Prova 1(Llacuna de Santes Creus): recerca d’uns cartells amagats que ens parlen del fartet (Aphanius iberus) i el samaruc (Valencia hispanica). Coneixement de la presència d’ ambdós peixos a la llacuna, de la seva delicada situació i mesures de protecció.
  • Prova 2(Platja de Santes Creus): neteja de platja. En un temps determinat s’havia d’omplir una bossa amb deixalles marines i marcar en una fitxa cada tipus de deixalla trobada i la quantitat, per al final indicar quina és la deixalla que més han trobat.
  • Prova 3(l’Estany Podrit): cens submarí i descoberta de la posidònia (Posidonia oceanica). Amb una guia submergible i una càmera submarina, els participants han hagut de cercar i fotografiar la posidònia fent snorkel (sols equipats amb ulleres i tub).
  • Prova 4(Punta de l’Àliga): les plantes invasores, per conèixer els perills que comporten les plantes invasores als delicats ecosistemes costaners  i com es fa una neteja d’ungla de gat (Carpobrotus edulis).
  • Prova 5(l’Illot): Per descobrir la geologia de la zona, on s’havien de trobar orbitolines, uns fòssils de foraminífers marins en forma de llentia molt abundants en aquest tram  i dibuixar-les.

Durant la prova 3 uns invitats inesperats, un grup de dofins, ens van deleitar amb la seua presencia i en acabar la gimcana i tots plegats de nou a la Llacuna de Santes Creus   després d’un merescut àpat, el nostre padrí el músic ebrenc Joan Rovira ens va emocionar amb les seues cançons i la seua companyia . UN DIA PER RECORDAR!!!

5432