GRAËLLSIA, Grup d’estudis i comunicació ambiental, entitat sense ànim de lucre amb seu a Roquetes, que centra les seves actuacions en la divulgació i recuperació del patrimoni natural de les Terres de l’Ebre, en el marc de la Reserva de la Biosfera està d’aniversari!!! Ara fa 20 anys , un 30 de desembre del 2003 al caliu d’una sidreria, 8 socis fundadors amants de la natura i del coneixement local, van signar l’acta fundacional del Grup. Els objectius inicials foren entorn a la recerca cientifica i la comunicació ambiental. El dia 31 es va entrar la sol·licitud d’inscripció al Registre d’Associacions de Catalunya on va quedar registrada amb el número 1057 de la secció 1ª del Registre de les Terres de l’Ebre , en data 31 de març de 2004. Graëllsia, va dedicar els primers anys de la seva existència a la recerca i a la divulgació ambiental. El 2006 s’adhereix a l’Institut Ramón Muntaner IRMU com a Centre d’estudis de parla catalana desenvolupant projectes de recerca etnològica i patrimonial.

El gener de 2008 va entrar a formar part de la Xarxa de custòdia del Territori (actual Xarxa per la Conservació de la Natura), ampliant els seus objectius com a entitat de custòdia i voluntariat ambiental. Des de llavors Graellsia ha signat 12 acords de custòdia en diferents àmbits, ha desenvolupat projectes de restauració i recuperació en espais naturals protegits i campanyes de sensibilització envers problemàtiques mediambientals locals, adreçades a persones voluntàries i/o interessades en les estratègies de custòdia.

Graëllsia està inscrita al Registre d’Entitats de Medi Ambient i Sostenibilitat de Catalunya, i s’ha acreditat davant del COPATE per poder disposar de l’ús de la marca i logotip Terres de l’Ebre Reserva de la Biosfera.

Actualment treballem en tres línies de custòdia:

  • Custòdia agrària en finques d’oliveres de les Terres de l’Ebre.
  • Custòdia fluvial en barrancs de la zona de l’Ametlla de Mar i tributaris de l’Ebre pel seu marge dret.
  • Custòdia marina en platges de la costa ebrenca, especialment a l’Ametlla de Mar.

El 2016 vam rebre el Premi Federico Mayor Zaragoza per la nostra tasca continuada a favor del medi ambient a les Terres de l’Ebre amb el programa Graëllsia, persones que tenim cura de la Terra.

La nostra inspiració és una bonica, estimada i fràgil papallona nocturna que viu als Ports, on s’alimenta de les acícules dels pins Pinus sylvestris del massís. És la Graellsia isabelae, citada al Mont Caro per primera vegada pel botànic aragonés Carles Pau.

Volem compartir amb tots els voluntaris, amics, socis i col·laboradors de Graëllsia aquest aniversari agraint el seu treball, suport i entusiasme durant aquests anys !!!