Graëllsia va presentar la ponència “Remeis tradicionals i actuals fets amb plantes autòctones del Port i de les planes” a les  XV Jornades d’ Etnologia de les TTEE que aquest any es van celebrar el 21 d’Octubre a Riba-roja d’ Ebre i que versaven sobre les Plantes Remeieres.

La comunicació a càrrec de Manolo Arrufat (Grup de Recerca Científica Terres de l’Ebre – Ebrerecerca) i Viqui Carles (Grup d’ Estudis i Comunicació Ambiental. Graëllsia), va incidir en demostrar que l’esperit de l’Etno botànica, és molt viu, i que a les Terres de l’Ebre hi ha en ús molts de remeis casolans, alguns d’ells re elaborats recuperant la memòria de temps antics ja que hi ha lliçons que no s’obliden i que saltant en el temps han arribat fins els nostres dies.

Així, durant la sessió els assistents van aprendre pas a pas la manera de fer un ungüent, elaborat per Manolo Arrufat, que ofereix unes propietats curatives eficients i contrastades al llarg ja de diversos anys. Es van detallar els ingredients i les plantes emprades, recollides al Port i a les planes  de les nostres terres, i es va parlar de les propietats que les fan adients per a guarir; cremades, picades d’ insectes, cops i contusions, al·lèrgies produïdes per plantes, èczemes i com a cura i protecció de la pell ja que neteja, nodreix i regenera l’ epidermis…

Durant la Jornada,  els Amics de Riba-roja ens van explicar mitjançant un audiovisual el procés d’ elaboració de l’ oli de ginebre als antics pous, alguns d’ ells recuperats per l’associació i ens van parlar de la importància que el tràfec i el comerç generats per l’elaboració delpreuat oli, va representar durant anys per al seu poble.

A l’hora de dinar mentre xalavem menjant una bona clotxa, vam poder veure en directe el funcionament d’un forn construït recentment i el procés de destil·lació de l’oli de ginebre i olorar la seva agradable fortor.

9                8

7              4

2               1