El dia 30 de juliol vam celebrar el 1r Aplec de Pere Mauri al Port.

Donada la sequera estival i  el nivell de risc d’incendi decretat, es va canviar el model inicialment previst a Sant Miquel d’ Espinalvà per una trobada més reduïda on, representants de la Franja, País valencià,  Matarranya, i les Terres de l’Ebre  es van aplegar a les faixes de Lino, un dels llocs d’atans de raberes utilitzats tradicionalment pels pastors transhumants d’aquestes terres de cruïlla, i recordar la personalitat coherent, fascinant i il·luminadora de Pere Mauri.

Entre els assistents destaquem la presencia de Wilfried Beck, estudiós alemany autor del llibre Pere Mauri l’últim pastor càtar  i Artur Quintana filòleg català  membre de la Secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans,  i president d’Iniciativa Cultural de la Franja . També hi van assistir  representants  de diferents entitats,  i J. L. Soler i Vicky Carles, investigadors de la Recerca per donar a conèixer la importància de la industria llanera de la Tortosa del S. XIV, la vida dels pastors, els camins de transhumància i la ruta seguida pels darrers Bons Homes a fi de documentar la Ruta dels últims càtars del sud. La recerca fou engegada per Graëllsia l’any 2015 amb el suport de l’ IRMU.

Durant l’Aplec es va aprofundir en la figura de Pere Mauri com a element cohesionador del  producte de turisme cultural “Els càtars del sud” nascut de l’anterior recerca, i de totes les accions que s’hi deriven,  entre elles la implementació de l’Aplec de Pere Mauri  com a espai de trobada anual  de gent dels territoris transitats pels càtars del sud, tant dels  territoris representats enguany i esmentats a l’inci, així com d’ altres vinguts del Languedoc,  Mountaillou, Bagà, Maestrat i terres de  Lleida.

L’ Aplec va  acabar simbòlicament amb la recerca d’un punt idoni per situar la primera “estela” de Pere Mauri. El lloc escollit, una cruïlla de senders, antics camins “rals” que unien poblacions situades al peu del massís dels Ports, com Alfara de Carles, Arnes, Horta, Beseit, Vall-de-roures  i Fredes, està ple de simbolisme i ens recorda les anades i vingudes de la gent del Port. La natura es va afegir a la trobada, regalant-nos una espectacular posta de sol amb un núvol amb forma de colom, un dels símbols dels Bons homes.

 

10 8 6 9