El divendres 24 hem organitzat una activitat de voluntariat ambiental per acompanyar als Agents Rurals del Montsià ha alliberar algun exemplar de xoriguer recuperat de les seues lesions al Centre de Fauna Salvatge del Delta de l’Ebre.

Aprofitarem l’acció per fer la solta dels ocells,  en un entorn de concentració d’oliveres centenàries i mil·lenàries on Graëllsia i Salvem lo Montsià ja hem fet diferents activitats de sensibilització i denuncia de l’espoli dels arbres centenaris, dintre del Programa Arbres en peu de vida, ja que considerem els conreus tradicionals d’oliveres com un veritable ecosistema on els els xoriguers, com a bons rapinyaires acostumats a espais oberts es troben a la cúspide de la piràmide alimentaria.

El lloc, excepcionalment bonic, es troba molt a prop del Tossal de la Ferradura a Ulldecona on hi ha un jacimen t arqueològic que mostra un assentament humà molt antic.

El xoriguer (Falco tinnunculus) és un rapinyaire  que pertany al gènere Falco de la família Falconidae. És força freqüent i és fàcil d’observar i de distingir-lo per la seva manera de volar…  Els pagesos d’abans , que s’hi passaven moltes hores a les muntanyes,  conten que al tardet a vegades se veia algun esparver fent l’aleta abans de llançar-se en picat per a caçar….

Aquests esparvers son de fet els xoriguers que aqui sempre s’han anomenat així , encara que son dos rapinyaires diferents. Això de fer l’aleta és per la seva manera de volar quan caça, restant gairebé aturat cara al vent, a poca alçada i batent ràpidament les ales com un helicòpter en llocs oberts mentre observa el terra buscant preses petites que captura llançant-s’hi en picat.