Diumenge 6 de novembre va ser un mati ben aprofitat a l’Ametlla de Mar. A primera hora un grup de voluntaris de Graëllsia vam fer  recollida de residus a la platja i a l’entorn de les llacunes de Santes Creus, observant per primera vegada “llàgrimes de sirena” a la Llacuna de mar. Aquestes pèl·lets o petites boletes de plàstic són un granulat industrial que és la matèria primera amb què es fabriquen la majoria de plàstics d’ús quotidià que coneixem i que formen part de la creixent contaminació per microplàstics de mars i oceans…Ara també tenim constància de la seva presencia en les aigües de les llacunes litorals de la costa tarragonina.

Després de la recollida de residus, ens vam traslladar a l’Ametlla de Mar, on l’actiu equip de CalaCultura ens havia preparat un dels seus vermuts de diumenge matí, dedicat esta vegada a la Custòdia del Territori i al Projecte de Restauració i custòdia del barranc de Santes Creus com a exemple pràctic. La xerrada va ser seguida d’un interessant debat on molts dels assistents van interactuar amb els membres de Graëllsia presents, tot hi recordant les pràctiques agrícoles dels seus avis, molt més sostenibles i semblants als models ecològics que actualment s’aconsellen al territori, després d’anys de pràctiques poc curoses amb el medi ambient i que han portat a l’empobriment d’alguns sols agrícoles que cal enriquir de nou amb la incorporació de biochar entre d’altres components.

Agraïm l’ organització de l’acte a l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar i a CalaCultura , així com al nombrós grup de participants que ens van acompanyar a l’ acollidor local de l’Ateneu Calero.

Les accions d’aquest matí s’emmarquen dintre del Projecte de Restauració i Custòdia del Barranc de Santes Creus per Agència Catalana de l’Aigua en el marc d’un conveni de custòdia fluvial.