El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, durant la commemoració del Dia Mundial de l’Aigua a Sils, va lliurar a Graëllsia, Grup d’Estudis i Comunicació ambiental, un diploma de Reconeixement per la innovació i excel•lència del seu projecte de Conservació i millora dels Tolls de Sant Antoni i el seu entorn, inclòs en el Programa de custòdia del territori per a la recuperació, gestió i conservació de l’entorn fluvial del 2009.

El proppassat dia 22 de març, Dia Mundial de l’Aigua, es va realitzar a l’estany de Sils la Jornada Custòdia dels ecosistemes fluvials, un exemple del voluntariat, organitzada per l’Agència Catalana de l’Aigua, i amb la col•laboració de l’Ajuntament de Sils i la Xarxa de Custòdia del Territori.

Durant al matí hi va haver una visita guiada a l’estany i una plantada popular d’arbres. A la tarda, es va realitzar un acte de reconeixement a les tasques de custòdia fluvial que han realitzat les 12 entitats que han participat en el Programa de custòdia del territori per a la restauració, gestió i conservació de l’entorn fluvial 2007-2010, impulsat per l’Agència Catalana de l’Aigua conjuntament amb la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT).

En aquest acte hi van participar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, acompanyat pel director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Leonard Carcolé i el director general de Medi Natural, Josep Escorihuela, entre d’altres personalitats. Durant la trobada, Recoder va lliurar un diploma a les diferents entitats que havien participat a les tasques de custòdia i voluntariat per preservar entorns fluvials, entre elles a Graëllsia pel seu treball de recuperació ambiental dut a terme als Tolls de Sant Antoni. A l’acte van assistir com a representants de Graëllsia, la seva presidenta Vicky Carles Hierro, el seu secretari, Juanjo Gòmez Jarque i el coordinador de tasques Joaquin Domato Búa.

Des del 2007 i fins al 2010, l’ACA va escollir tres projectes cada any per a formar part del seu Programa de custòdia de l’entorn fluvial. Les 12 entitats seleccionades durant aquest període; AccióNatura, Nereo, Centre d’estudis dels rius mediterranis-MIT, Grup de Naturalistes d’Osona, ICHN, Seo Bird Life, Grup de Natura Freixe, Associació Habitats-Projecte Rius, Fundació Emys, Estació Biològica del Pallars Jussà, Associació mediambiental La Sínia, Graëllsia, Grup d’estudis i Comunicació Ambiental, i l’Ajuntament de Sils, van rebre en aquest acte un diploma de Reconeixement per la innovació i excel•lència del seu projecte en el marc de l’ esmentat Programa. A més dels diplomes, també es va lliurar a cadascuna de les entitats un arbre perquè el plantés a l’entorn de l’estany de Sils.

La iniciativa, Conservació i millora dels Tolls de Sant Antoni i el seu entorn. Roquetes (Baix Ebre), va ser presentada per l’entitat roquetenca al Programa de custòdia del territori per a la recuperació, gestió i conservació de l’entorn fluvial del 2009 i escollida per a rebre el suport i assessorament de l’ACA i de la XCT.

Graëllsia, ja porta sis anys de lideratge en la recuperació dels Tolls de Sant Antoni. Els ajuts de l’ACA, de l’Ajuntament de Roquetes, de la Mancomunitat de municipis Tortosa –Roquetes, de la Fundación Biodivesidad als diferents projectes presentats, el treball d’ empreses locals com Gubiana dels Ports i Biocultius, l’esforç de professionals i voluntaris, i els acords de custòdia signats amb propietaris de l’entorn, ens han permès eliminar molta canya i altres espècies invasores, netejar enormes quantitats de deixalles provinents d’un abocament incontrolat situat en la part alta del barranc, revegetar amb 1.200 plantes autòctones, organitzar tres jornades de voluntariat en rius, mostrejar l’aigua estacionalment i tenir cura dels Tolls de Sant Antoni, lloc que pels seus valors naturals i culturals és digne de ser conservat com a patrimoni de Roquetes i de les altres poblacions del seu entorn.

 

 

Vicky Carles, presidenta de Graëllsia rebent el diploma i l’arbre.

Vicky Carles, presidenta de Graëllsia rebent el diploma i l’arbre.

La presidenta de Graëllsia amb el Conseller Lluís Recoder, l’alcalde Sils Martí Nogué i el director de la XCT Jordi Pietx, canviant impressions sobre les dificultats dels projectes camí de l’Estany de Sils.

La presidenta de Graëllsia amb el Conseller Lluís Recoder, l’alcalde Sils Martí Nogué i el director de la XCT Jordi Pietx, canviant impressions sobre les dificultats dels projectes camí de l’Estany de Sils.

Juanjo Gómez, secretari de Graëllsia, plantant l’arbre.

Cartell divulgatiu de la iniciativa dels Tolls

Cartell divulgatiu de la iniciativa dels Tolls