El 10 de juny hem fet una acció de divulgació per explicar la problemàtica de les espècies exòtiques invasores (EEI) en els Espais Naturals Protegits (ENP).
Hem visitat la Unitat Ambiental 1 del Projecte de Restauració Fluvial i Custòdia del Barranc de Santes Creus, en el tram del Barranc del Boc, on durant la diagnosi inicial es va detectar un abocador incontrolat amb grans rodes de tractor cimentats entre els còdols del barranc, que es van extreure en una de les primeres accions del projecte. A la mateixa zona hi havia un rodal d’ailant que ha estat tractat durant dos anys seguint els protocols establerts i amb els permisos pertinents i del qual es segueixen fent accions de control i manteniment.
L’ailant (Ailanthus altissima) es una espècie provinent de la Xina i importada ja fa anys com a planta ornamental de jardineria. Les característiques de l’ailant la converteixen en una espècie altament invasora: és resistent a la contaminació i a les inclemències ambientals, produeix una enorme quantitat de fruits cada any, i té una gran capacitat de rebrot. A més, afecta el funcionament de l’ecosistema, ja que no deixa néixer a cap planta més per la intensa ombra que projecta i perquè l’allibera per les arrels substàncies al·lelopàtiques que no deixen viure a d’altres espècies. Així afecta greument a la biodiversitat pròpia de l’espai on s’ha establert.
Després hem iniciat un recorregut d’uns 2 km aigües avall pel barranc del Boc, descobrint un paisatge força interessant des del punt de vista hidrològic i geològic però afectat per la presència de RSU (Residus Sòlids Urbans) de mida gran. Una altra afectació a nivell vegetació, és l’abundant presència de l’ Opuntia aurantiaca una altra espècie invasora, aquesta procedent d’Amèrica de Sud, arribada més recentment com a espècie ornamental de jardineria i escampada al medi natural amb restes de poda. Aquesta espècie té una dispersió vegetativa i involuntària per mamífers, que arrosseguen fragments de la planta enganxats al seu cos i provoca greus impactes ja que competeix i desplaça la vegetació natural, a més punxa molt i pot esdevenir un perill per a la salut humana i provocar danys físics a la fauna.
Aquesta acció de divulgació de les EEI ha estat finançada gràcies a la subvenció per a entitats sense ànim de lucre pel desenvolupament de projectes de protecció i millora del medi ambient, per l’exercici 2022, de la Diputació de Tarragona @dipta_cat
- “Aquesta actuació compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona”.
Leave A Comment