Estem molt il·lusionades perquè vam ser triats per a l’organització de la jornada corporativa de formació a la natura del Departament de Territori i Sostenibilitat a Terres de l’Ebre en el marc de la Setmana de la Natura.
Del 2 a l’11 de juny de 2017 es va celebrar novament la Setmana de la Natura que, igual que en l’edició anterior, s’impulsa conjuntament entre la Xarxa de Custòdia del Territori i la Xarxa del Voluntariat Ambiental de Catalunya. En el marc d’aquesta setmana, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya organitza una jornada de voluntariat pel seu personal sota el paraigües de “formació a la natura” que es va fer en paral·lel a tota Catalunya el dia 8 de juny. Graëllsia va ser l’entitat seleccionada per organitzar l’activitat a Terres de l’Ebre i va ser tot un èxit.
L’activitat la vam anomenar “Let’s clean amb biocaiac l’ENP Cap de Santes Creus” i el nostre objectiu era fomentar el coneixement dels valors naturals de l’ENP Cap de Santes Creus (el qual està en procés de signatura d’acord de custòdia), i una recollida de brossa marina als penya-segats costaners de l’espai amb caiacs de mar.
Com ho va fer? Vam començar amb una xerrada sobre el projecte de custòdia marina de Graëllsia i els valors naturals de l’ENP Cap de Santes Creus, i molt concretament sobre les llacunes costaneres, la seva costa i els seus fons marins. Aquesta part va tenir lloc mentre passejàvem visitant la llacuna costanera que dóna nom a l’espai i punt de partida de l’activitat. Acte seguit tocava una explicació de com es va en caiacs de travessa, com palejar i les normes de seguretat del caiac, així com donar les indicacions per a la neteja de costa posterior i repartiment de les tasques a fer. Un cop tot a punt, vam agafar els caiacs de travessa per anar a recórrer un tram costaner de l’espai, en aquest cas fins a la zona de la Punta de l’Àliga. Mentre recorríem la costa l’objectiu ha estat recollir la brossa marina que queda enganxada a les roques i penya-segats, sobretot els més inaccessibles des de terra. Aquest tram de costa és molt salvatge i menys transitat, i per tant no està sotmès a neteges de costa periòdiques i aquesta tasca l’ha de fer voluntariat. Durant el recorregut hem aprofitat per parlar dels valors geològics , botànics i faunístics vistos des del mar, que ens ofereixen una visió diferent de l’espai.
Un cop hem arribat a la platja de l’Estany Podrit, hem fet una petita parada per a fer un snorkel, és a dir, una capbussada amb ulleres i tub per a veure in situ els valors submarins més representatius de l’espai, principalment la posidònia, i ens ho hem passat d’allò més bé! Hem reprès la ruta en caiac de nou i en arribar al punt inicial hem pesat i valorat la brossa recollida per a veure quin és el residu més trobat, tot fent un debat reflexió sobre la problemàtica dels plàstics al mar i les nostres costes.
Leave A Comment